KBO/PCOB

Nieuwsbrief KBO/PCOB

Nieuwsbrief kbo/pcb februari

Nieuwsbrief voor leden van KBO en PCOB
online lezenKBO-PCOB Verenigingsnieuws voor leden KBO en PCOBU leest de verenigingsnieuwsbrief voor KBO- en PCOB-leden van februari 2021. Met deze nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van wat er speelt in onze vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten. Informatie voor leden

en afdelingen De 40 dagen uitdaging Op 17 februari begint de traditionele vastentijd, de 40 dagentijd in de aanloop naar Pasen. Het is een periode van bezinning. Een periode waarin u uzelf dingen ontzegt. Bijvoorbeeld wat minder eten of minder alcohol maar het kunnen ook dingen zijn als minder social media of tv-kijken. Het gaat vooral om dingen waarvan u denkt ‘dat kan wel even wat minder’. Dat geeft vaak ruimte om te ervaren wat het effect is.
Wij dagen u graag uit om samen met uw afdeling deze 40 dagen iets nieuws aan te gaan. Zo kunt u elkaar stimuleren, maar ook samen mooie ideeën bedenken. U kunt meedoen aan de belcirkel, mensen een kaartje sturen, eens bij iemand langs gaan, het kan van alles zijn. Doet u mee?
Wilt u binnen uw afdeling mensen stimuleren mee te doen, contactpersoon te zijn voor een belcirkel of heeft u zelf een mooi idee? Laat het ons weten zodat wij u ook hierin kunnen ondersteunen.Mail onsNieuwe regionaal consulent voor de PCOB Mijn naam is Dorrit van Someren en sinds 1 februari ben ik gestart als regionaal consulent voor de PCOB. Ik ben 46 en woon in Amstelveen. In mijn loopbaan heb ik op verschillende manieren en vanuit verschillende functies gewerkt voor senioren, zoals onder andere als preventiefunctionaris in de GGZ en als mantelzorgadviseur. Hierin van betekenis te kunnen zijn vind ik belangrijk en geeft mij plezier in het werk. Graag ga ik mij inzetten voor de vereniging en hoop ik op een spoedige (telefonische of internet-) kennismaking met afdelingen en kaderleden.Het KBO-PCOB ledenpanel heet voortaan het Nationaal Seniorenpanel Het KBO-PCOB ledenpanel heet voortaan het Nationaal Seniorenpanel! Al jarenlang geven leden hun mening over allerlei zaken in het KBO-PCOB panel. U leest de resultaten van deze onderzoeken terug in de artikelen in het Magazine. Ook worden ze door ons gebruikt om de stem van onze leden te laten horen in de belangenbehartiging. Om die stem luider te laten klinken hebben we het Nationaal Seniorenpanel opgericht, met een eigen website. Om zo nog meer senioren te betrekken bij onze enquêtes. U doet toch ook mee? Schrijf u in op de website van nationaalseniorenpanel. Ga naar de websitePamflet voor de banken! Wij vragen als KBO-PCOB aan de banken: “Richt lokale servicepunten op!”
Om deze oproep extra kracht bij te zetten, heeft KBO-PCOB een pamflet opgesteld, met daarin vijf belangrijke behoeften van senioren:
Zorg voor persoonlijk contactWees bereikbaarHoud de mogelijkheid om te pinnen en te stortenWees digitaal aardig, want niet iedereen is digitaal vaardigZorg voor een veilige bankomgevingDit pamflet is aangeboden aan ABN AMRO, Rabobank en ING. Directeur Marcel Sturkenboom: “Door deze vijf behoeften inzichtelijk te maken, vragen we aan de banken om hier ook echt mee aan de slag te gaan. We rekenen op hen. Senioren zijn vaak trouwe klanten en met een lokaal servicepunt geef je degene die niet digitaal onderlegt is of om welke andere reden een bankfiliaal nodig heeft, de kans zelfstandig financiële zaken te blijven doen.”Lees het PamfletSenioren willen niet verplicht op internet  Negen van de tien internetloze (91%) en de helft (46%) van de online senioren zijn het over één ding eens: zij zijn het zat dat ze meer en meer verplicht worden om van alles via internet te doen. Dit blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Bijna alle senioren vinden daarom ook (98% offline senior, 94% online senior) dat bedrijven en overheden altijd een alternatief moeten bieden voor mensen zonder internet.Lees meerIn gesprek over mobiliteit en verkeersveiligheid Het lijkt zo gewoon: mobiliteit. Even een boodschap doen, op bezoek bij uw kinderen of vrienden, of gewoon even lekker naar buiten. Hoe groot is de impact als dat niet meer kan? En hoe snel kan dat gebeuren? Er zijn verschillende momenten in het leven die kunnen leiden tot een verminderde mobiliteit. (Hoe) kunt u zich op deze momenten voorbereiden? Hoe gaat u met deze momenten om? Dat willen we onderzoeken bij de werkplaats Veilige Mobiliteit van BeterOud. Vilans zoekt ouderen die daarover in gesprek willen gaan. Door middel van een digitaal groepsgesprek op 3 maart van 10.00 tot 12.00 uur en/of door middel van een persoonlijk (telefonisch) interview. Tijdens een interview stellen we u een aantal vragen over wat u herkent als belangrijke momenten die invloed hebben gehad op uw mobiliteit. 
Waarom meedoen? Door mee te doen helpt u ons om in kaart te brengen wat belangrijke momenten zijn waarop er behoefte is aan meer informatie over veilige mobiliteit. Als dank voor uw deelname ontvangt u een kleine attentie. We stellen een rapport op met onze bevindingen, adviezen en aanbevelingen voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 
Hoe meldt u zich aan? U kunt zich aanmelden voor deelname aan de focusgroep óf aan een interview door een e-mail te sturen of te bellen naar Lisa Delmée van Vilans (tel. 06-15660650)Mail voor deelnameMooiste afdelingsblad van Nederland De redactie van het KBO-PCOB Magazine kreeg 118 inzendingen voor de wedstrijd voor het mooiste afdelingsblad van Nederland. De jury was blij verrast door de kwaliteit van de bladen en door het enthousiasme waarmee ze gemaakt zijn. Uiteindelijk is KBO-PCOB Tiel de winnaar! Zij wint een reportage in het Magazine én een workshop van onze hoofdredacteur en een vooraanstaande fotograaf van het Magazine.
De vijf beste bladen van 2020
KBO-PCOB Tiel met Kruispunt (39 punten)KBO van Bemmel tot Doornenburg met Maije (37 punten)KBO/PCOB/OVA Almelo met het Seniorenjournaal (29 punten)KBO-afdeling Nieuwegein/Vianen met De Brug (27 punten)PCOB-afdeling Krimpen aan den IJssel met hun Nieuwsbrief (18 punten)Ook uw blad nog mooier maken? Op www.kbo-pcob.nl/afdelingsblad staan tips en ideeën om een mooi afdelingsblad te maken, gebaseerd op de bladen die zijn binnengekomen. Kijk gauw of uw blad ook genoemd wordt!Lees meer over afdelingsbladenLogo KBO-PCOB nu met pay-off We hebben het KBO-PCOB logo voorzien van een pay-off: voor senioren van vandaag en morgen. Waarom? Hierdoor wordt duidelijk wie we zijn. Zowel relevant voor senioren van nu maar ook voor die van morgen. Door alle activiteiten die gebeuren in de afdelingen, door onze belangenbehartiging, het Magazine et cetera. We gaan zo spoedig mogelijk de huisstijl gids op de website aanpassen met dit nieuwe logo. Wilt u als afdeling nu al het nieuwe logo gaan gebruiken? Mail dan naar onze ledenservice (info@kbo-pcob.nl)Lees meerKBO-PCOB Verenigingsnieuws is de digitale nieuwsbrief waarmee leden van KBO en PCOB op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten. KBO-PCOB Verenigingsnieuws verschijnt tien maal per kalenderjaar.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden van KBO en PCOB ontvangen deze nieuwsbrief. Daarom verzoeken we afdelingen om via de eigen kanalen (bijv. de lokale afdelingswebsite of nieuwsbrief) informatie die belangrijk is voor leden verder te verspreiden. U kunt lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO-PCOB Verenigingsnieuws via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

KBO-PCOB opent speciale Ouderen-Infolijn voor al uw vragen

16-03-2020

informatielijn

Wij begrijpen dat u zich wellicht zorgen maakt over de risico’s van het coronavirus en dat u nu allerlei vragen heeft. We weten ook dat niet alle senioren even vaardig zijn met internet om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. En dat sommige mensen behoefte hebben even iemand te spreken omdat ze zich eenzaam voelen nu veel activiteiten stilliggen.

Voor al deze mensen heeft KBO-PCOB een speciale telefoonlijn geopend:
de Ouderen-Infolijn: 030-3 400 600
bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur

Omdat de KBO-PCOB-leden tot de aangemerkte risicogroep behoren, is ons dringende advies aan alle leden: schort alle niet-noodzakelijke bijeenkomsten en contacten op, tot en met 6 april.

De medewerkers van KBO-PCOB bieden u graag een luisterend oor. Bijvoorbeeld als u wilt overleggen of (kleine) bijeenkomsten van de afdeling nog wel doorgang kunnen vinden. Of dat u als vrijwilliger nog een-op-een-contact met leden kunt hebben. Hoe u in contact kunt blijven zonder risico te lopen. Of gewoon voor een praatje.

Op 16 maart waren de belangrijkste adviezen voor senioren:
• vermijd grote groepen
• mijd het openbaar vervoer
• beperk sociale contacten
• werk/blijf zoveel mogelijk thuis

Kijk op www.rivm.nl/coronavirus voor de meest actuele informatie rondom het coronavirus of bel de plaatselijke GGD.

Laten we ervoor zorgen dat we met alle beperkende maatregelen wel verbonden blijven met elkaar zodat niemand zich alleen hoeft te voelen. Bel, schrijf, mail zodat u in contact blijft. Zorg voor elkaar en blijf omzien naar elkaar.